To the You I call the Other is een doorlopend project dat begon in Damascus (Syrië) tijdens een tiendaagse serie van ontmoetingen. Artiesten en studenten bewogen daar mee met ‘the Other’ om te ontdekken dat je alles wat je in de Ander ontmoet, zelf kent.
Grenzen worden doorbroken, 'the Other' komt dichterbij. Of mooier nog, soms valt hij samen met 'the You. Deze grenzeloosheid wil Adelheid verder uitdragen door to the You als een echo door de wereld te laten rollen. De echo begon in Amsterdam, klinkt nu door in Utrecht en zal de komende jaren doorrollen naar Amman, Maastricht, Caïro, Arnhem.
Collega's in de strijd in Utrecht: Anne-Marth Hogewoning, Shahin Abdalla, Merijn de Jong, Bart Majoor, Lauren Rissik en de derdejaars studenten docerend theatermaken van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht o.l.v. Paul de Vries.
6 I 7 I 8 NOVEMBER 2013
Mam en nog meer mammen zitten aan tafel. Dat doen ze de hele dag.
Het zijn levenskunstenaars in het aan tafel zitten.
De grond, waar hun voeten op rusten, is het territorium van de kinderen.
Met Anne-Marth uit Syrië verdwijnen ze in kleur en plakken hun verfvingers vast op de vloer. Shahin uit Damascus lapt de ramen en maakt een welkomsgebaar.
Bart uit Amsterdam Oost filmt het liefst doorlopende bewegingen.
We groeien in de ruimte en worden kalm op deze plek.
Van de late ochtend tot vroeg in de avond werd iedere passant uitgenodigd aan te zitten. En kon daar verven, zingen, een douche nemen, nagels lakken, koffie drinken of gewoon kijken naar de anderen die onderdeel waren van de installatie.
Alle deelnemers - student, verpleegster, bezoeker of patiënt - droegen dezelfde witte outfit. Afgezien van een enkel medisch instrument, was er geen verschil tussen de schilders. De groep werd één geheel, jij en de ander waren hetzelfde.
Gedurende drie dagen woonde Adelheid met regisseur Merel de Groot, beeldend kunstenaars en twintig Syrische studenten van de kunstacademie en theaterschool in een psychiatrische kliniek voor kinderen met autisme of Downsyndroom. Iedereen ontmoette elkaar tijdens het maken van een levensgrote schildering op de vloer midden in de kliniek. De ouders van de patiënten waren genodigd om vanaf de zijlijn naar dit schilderspel te kijken. De performance liep de laatste dag over in een bezoek aan een tehuis voor mentaal beschadigde ouderen waar zij verleid werden tot een dans.
Terug in Damascus werkte de groep gedurende zeven dagen aan een eindperformance, waarin de toeschouwer werd uitgedaagd deel te worden van de ontmoeting met de ander. Door uit te reiken naar elkaar in een gedeelde performance werden grenzen doorbroken en kwam ‘the Other” dichterbij of mooier nog, viel hij soms samen met “the You”.
FOLIA MAGAZINE I 29 JUN 12
"Iedereen mag iets op de grond schilderen: medewerkers, bezoekers en patiënten [...]. Erg gezellig, maar het is ook kunst [...] Door op de vloer te schilderen kon iedereen 'de ander' ontmoeten. Het AMC bleek een 'open en uitnodigende omgeving voor alle betrokkenen' te zijn, aldus het verslag van Roosen." Fotografie I Danny Schwarz
WERELDOMROEP I NIEUWSLIJN SUPPLEMENT I 16 MRT 11
Adelheid Roosen slaapt tussen bejaarden in Syrië
" 'Het is toch niet te gelooooven,’ zegt Adelheid Roosen door de telefoon vanuit Syrië. ‘In Damascus konden we gewoon in het bejaardenhuis slapen, tussen de bejaarden!’ [...] Volgens Roosen bestaat ‘de Ander’ niet. ‘Ik merk niet zoveel verschil met waar ik ook ter wereld ben. Je hebt mensen waar je meteen contact mee hebt. En je hebt mensen die het angstig vinden wat je doet.’ "
6 t/m 8 nov 13 I Utrecht I Wilhelmina Kinderziekenhuis I Centrale Hal
18 t/m 20 jun 12 I Amsterdams Medisch Centrum I F/G Plein Centrale Hal
16 & 17 mrt 11 I Damascus University - Faculty of Fine Arts
09 mrt 11 I Bejaardentehuis 'Mar Mansour Monastery' I Seidnaya
08 mrt 11 I Psychiatrische kliniek 'The Village of Special Needs' I Kalamoon
Concept & Uitvoering I Adelheid Roosen
Collega’s in de strijd I Shahin Abdalla, Anne-Marth Hogewoning, Bart Majoor, Merijn de Jong, Lauren Rissik, 3e jaars docerend theatermaken van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht o.l.v. Paul de Vries
Producent I Female Economy
Met pegels ondersteund door I Fonds Podiumkunsten
Met grote dank aan I Esther de Rijk, Wendy Debets, Désirée Majoor, Gabrielle Kuiper, medewerkers en patiënten Wilhelmina Kinderziekenhuis
Concept & Uitvoering I Adelheid Roosen
Collega’s in de strijd I Shahin Abdalla, Anne-Marth Hogewoning, Bart Majoor, Udo Thijssen, 1e klas Toneelschool Amsterdam, Joran de Boer
Producent I Female Economy
Met pegels ondersteund door I Fonds Podiumkunsten
Met grote dank aan I Edith Gerritsma, Sabrina Kamstra, Albert Heijn, medewerkers en patiënten AMC
Concept & Uitvoering I Adelheid Roosen en Merel de Groot
Vergezeld door I Shahin Abdalla (beeldend kunstenaar), Anne-Marth Hogewoning (beeldhouwer), Bart Majoor (videokunstenaar), studenten van The High Institute of Dramatic Arts en The Faculty of Fine Arts, Damascus University
Gefaciliteerd door I Dr. Samer Jahshan (psychiater) en Centre for People with Special Needs / Psychiatric Disorders in Deir Attiyyeh
Met pegels ondersteund door I Nederlandse Ambassade Damascus, Theater Instituut Nederland, SICA
Productieleiding (Nederland) I Dirkje Houtman
Productieleiding (Syrië) I Shahin Abdalla
Producent I Female Economy en NIASD