Female Economy Ik ben er omdat jij er bent

AlzheimerFluisteren About

 

Alzheimer is een gruwelijke ziekte is. Laat daar geen misverstand over bestaan. Je kan als familielid of vriend wel blijven hopen en dromen dat het er niet is, maar het is er. En het gaat niet meer over. Dus trek jezelf aan je haren omhoog en accepteer dat de ziekte er is.
Ga mee op reis. Improviseer, speel en beweeg mee. Stap in die nieuwe wereld, waarin mensen met dementie kunnen zijn ‘wie zij aan het worden zijn’. Als je dat niet doet, laat je ze in de steek en in eenzaamheid achter. Dat is wat wij Fluisteren noemen.

Het AlzheimerFluisteren is een doorlopende reis waarin fotograaf Cigdem Yuksul en projectleider Anne-Marth Hogewoning zoveel mogelijk mensen die ervoor open staan aanraken, om ze te leren mee te bewegen en hun verlegenheid te verliezen. Ze duiken in de verhalen van mantelzorgers en familieleden en creëren samen met de familie een situatie waarin zij hun gêne laten varen. Het gaat om het toch durven meebewegen en dat laten vangen door de camera van Cigdem. Deze zonen, dochters en geliefdes van mensen met dementie, de Fluisteraars, tonen in de foto iets wat zij voorheen niet durfden. Iets wat ze vaak instinctief wel willen, maar toch niet doen omdat de omgeving het vreemd vindt. Daarna gaan Anne-Marth en Cigdem met hen in gesprek om deze stap ook kort in taal te vangen. Deze vangst van beeld en woord geeft ons project terug aan de Fluisteraars in vorm van een ansichtkaart en poster. Daarmee kunnen zij als ambassadeurs op pad en bij iedere ontmoeting, of door het uitdelen van de ansichtkaart of het ophangen van de poster, anderen verleiden zich aan te sluiten bij onze karavaan van Fluisteraars.

HOE ZIJN WE HIERTOE GEKOMEN | ONTWIKKELING
Als dochter van Mam doorleefde Adelheid Roosen wat het betekent als een van je ouders Alzheimer krijgt. Schaamte en verlegenheid leiden tot eenzaamheid. Adelheid ontdekte dat zij dichter dan ooit bij haar moeder kon komen door niet langer uit te gaan van zichzelf. “Ik moest het hele idee loslaten dat het mijn moeder was – zoals ik haar kende – die in dit lichaam woonde. Want het was een totaal nieuw aspect van haar dat haar lichaam had overgenomen. Als een soort Alice in Wonderland ben ik haar ‘achterna gevallen’, in een wonderlijk gat in de grond. Ik suisde met haar de diepte in naar een andere werkelijkheid. Daar ontdekte ik door haar de schoonheid van een afbrokkelende taal. Door haar nooit te corrigeren en niet te proberen alles bij het oude te houden maar met haar mee te bewegen, viel ik door mijn eigen verlegenheid heen en kwam terecht in een pratend theeservies. Daar leerde Mam mij, net als vroeger, weer te converseren met een theepot.”

In 2009 maakt Adelheid de film Mam waarin zij toont hoe je kunt ‘meevallen’. Professor Anne Goossensen van de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht beschrijft bij de aanvaarding van haar leerstoel de parallel tussen het begrip engrossment en het AlzheimerFluisteren van Adelheid Roosen:  “Engrossment verwijst naar het je volledig ontvankelijk maken voor de belevingswereld van de Ander. Je laat je meevallen in het gat in de aarde als een Alice in Wonderland.  Je valt daarbij door je eigen verlegenheid en komt terecht in een pratend theeservies en dan gaat het er volgens Adelheid om dat je ook converseert met de pratende theepot, net als haar mam doet”

Professor Anne-Mei The van de afdeling zorg en dementie van de UvA gaf bij het zien van de film, Adelheid de geuzennaam AlzheimerFluisteraar.

HET PROJECT | INSTALLATIE EN DE METHODE OVERDRACHT
Als theatergroep maken wij niet alleen de voorstellingen of installaties, maar besteden we veel aandacht aan hoe publiek en belangstellenden onze werkwijze eigen kunnen maken. Adelheid Roosen en Cigdem Yuksul pasten deze vorm van de adoptie-methode al eerder toe bij de voorstelling Niet Meer Zonder Jou die in première ging op het Holland Festival in 2015. Cigdem maakte met 20 families een parallelle foto-installatie over ontmoeten door het doorbreken van schaamte.


Onder regie van Adelheid Roosen ontwikkelden Cigdem Yuksul en Anne-Marth Hogewoning deze adoptie-methode tot AlzheimerFluisteren om mensen het Fluisteren te leren.

AlzheimerFluisteren Pictures

  • 1 liesbeth kaart voor
  • 1 liesbeth kaart achter
  • 2 joris kaart voor
  • 2 joris kaart achter
  • 3 harry kaart voor
  • 3 harry kaart achter
  • 4 gerard kaart voor
  • 4 gerard kaart achter
  • 5 adelheid kaart voor
  • 5 adelheid kaart achter
 • Previous
 • Next

AlzheimerFluisteren credits

Cigdem Yuksel | fotograaf 

Anne-Marth Hogewoning | projectleider

Adelheid Roosen | regie

AlzheimerFluisteren Contact

Wij bieden workshops aan opleidingsinstituten en zorgorganisaties waarin de AlzheimerFluistermethodiek wordt geoefend. Wilt u meer weten over het AlzheimerFluisteren, workshops, talks en/ of videoregistraties? Neem dan contact op met Anne-Marth Hogewoning | Anne-marth@femaleeconomy.nl 

EnglishNederlands