fbpx Female Economy - WIJKJURY - Het Werk

WIJKJURY

FEMALE ECONOMY WIJKWERK | ADELHEID+ANNE+ROBIN

ieder theaterseizoen verkent een nieuwe groep wijkbewoners met verschillende achtergronden het theaterveld en bezoekt (vaak) voor het eerst theatervoorstellingen in het theater van hun stad. onder begeleiding van een roedelchef, gaan zij in hun nieuwe ‘ontmoetingshuis’ met elkaar in gesprek over wat theater met hen doet en verrassen zij de theatermakers met hun ongeoefende blik.

WIJKJURY SPELREGELS
de leden van de WijkJury bezoeken theatervoorstellingen en spreken na afloop van de voorstellingen regisseurs en acteurs en komen, eens per maand, samen met een dramaturg en de roedelchef(s) om hun visie en smaak te betwisten en stelling te nemen in wat hen raakt.

aan het eind van het seizoen kiezen zij hun favoriet: de Keuze van de WijkJury. elk jaar wordt de Keuze van één WijkJury, naast de keuze van de vakjury, geprogrammeerd op het Nederlands Theater Festival. voor 2023-2024 wordt dat de Keuze uit Den Haag. de WijkJury huldigt dan op geheel eigen wijze, de spelers en regisseur van hun keuze.

 

‘de WijkJury brengt nieuw publiek in het theater’
Ron Rijghard | NRC


WIJKJURY DOOR HET HELE LAND
na de installatie van de WijkJury in Amsterdam (2011) heeft de WijkJury ondertussen in steden door het hele land wortel geschoten. ook in Utrecht (2015), Den-Haag (2017), Purmerend (2018), Enschede (2021), Schiedam (2021), Amersfoort (2021), Breda (2021), Maastricht (2022), Deventer (2022), Alphen aan de Rijn (2023), Assen (2023), Rotterdam (2023), Veenendaal (2023), Antwerpen (2023), Gent (2023) en Brussel (2023) worden ieder seizoen nieuwe jury’s opgezet en vinden mensen vanuit alle wijken van hun stad met wortels uit de hele wereld hun weg naar het theater. WijkJury Muziek (2021) verkent de wereld van muziek in Amsterdam. Met vier jongerenjury’s – Purmerend (2021), Alphen aan de Rijn (2023), Den Haag (2023) en Schiedam (2023) – belandt ook de blik van de volgende generaties in het theater.

‘laten we heel eerlijk zijn: tot 15 jaar geleden waren theaters cultuurpaleizen, waarin een nogal eenzijdig aanbod werd gepresenteerd. je mist dan de verhalen die om je heen gebeuren, maar niet hier binnenkomen. de WijkJury brengt daar verandering in. een schouwburg is een plek van de stad die verdorie ook betaald wordt door de stad. dus open met die deuren!’

Ischa Arnoldus | programmeur Deventer Schouwburg

 

MELD JE AAN VOOR DE WIJKJURY

 

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief: